KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş, dün 33’üncü kez ameliyat oldu. Bel kemiğinine protez takılan Aydın Denktaş’ı eşi Rauf Denktaş yalnız bırakmadı. Yaşamı boyunca, farklı sorunlar nedeniyle 33 kez ameliyat masasına yattığını belirten Aydın Denktaş, ‘‘Bu kez biraz korkuyorum’’ dedi. Bayan Denktaş, eşinin daha fazla yanında olmasını istediğini söyledi. International Hospital’da Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Harzem Özger tarafından ameliyat edilen Denktaş, 1 hafta kadar hastanede kalacak.
Swissotel’de yapılan ve ortopedik onkoloji uzmanı çok sayıda yerli ve yabancı uzmanın katıldığı 4’üncü Türk Ortopedik Onkoloji Kongresi’nin Başkanı, İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harzem Özger, 1970’li yıllara kadar parmak ucunda ortaya çıkan kötü huylu tümörler için bile uzvun kesildiğini belirtti. Bu radikal cerrahi girişime rağmen hastaların ancak yüzde 10-15’inin hayatta kalabildiğini belirten Prof. Dr. Özger, ‘‘Günümüzde uygulanan ameliyat yöntemine uzuv kurtarıcı cerrahi diyoruz. Amacımız önce hastanın hayatını kurtarmak. Sonra mümkünse uzvunu korumak. Tedavinin daha sonraki amaçları ise kullanılabilir nitelikte bir uzuv bırakmak. Ayrıca vücut bütünlük ve görüntüsünü koruyucu yaklaşımda bulunmak’’ dedi
3 yaşındaki Mert’in tümörlü bacağına uçaklardaki hidrolik sistemden esinlenerek protez konuldu. Bacağı kesilmeyen Mert’in büyüdükçe ameliyat olmasına gerek yok. Çünkü bacağındaki sistem de uzayacak.
11 yaşındaki Hatice Tuğçe Terzi’nin bacağı, tümörlü bacak kemiği yerinden çıkartılarak sıvı azota yatırılıp tümör hücresinden arındırıldıktan sonra yeniden yerine yerleştirilmesiyle kurtarıldı.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Harzem Özger, “Başarılı bir kemoterapi sonunda gözleri kurtarıldı” diyor tedavi sürecini anlatırken… Ancak mutlu tablo uzun sürmedi. Vsevolod tam görmeye başlamıştı ki bu kez de sağ bacağında tümör bulundu. Kemik kanseriydi… Tedavi süreci yeniden başlamıştı, doktorlar ilk kez tarif edilen yöntemler de kullandı. Sonuç başarılı oldu. Özger, küçük çocuğun 6 ay ile 1 yıl arasında yürüyebileceğini belirtiyor ve ekliyor: “Bizler bilimi kullanan sanatkârlarız.”